Santé Zeeland.

Afbeelding

Enige tijd geleden heb ik gesolliciteerd als columnist bij Santé Zeeland. De heer Arend Roos van het bedrijf Economische Impuls Zeeland heeft mijn werk beoordeeld en mij stapsgewijs de weg gewezen, op een bijzonder hulpvaardige wijze, in de schrijvende wereld van internet. Zo kwam ik voor het eerst in contact met WordPress. Al vaker was mij gevraagd een column te schrijven door een paar bedrijven in Nederland. Jaren geleden werd mij ook verteld dat ik een boek moest schrijven. Dat zijn echter zoveel pagina’s en ik ben geen schrijver van beroep, dus dat boek zal er vast niet komen. Maar, je weet het nooit. Ik ben reuze tevreden met mijn huidige beroep van beeldend kunstenaar, parttime werkend in de zorg en daarnaast schrijf ik af en toe een column.

De titel van dit stuk is Santé Zeeland. Santé is een woord uit de Franse taal en betekent gezondheid. Meestal wordt gezegd: à votre santé: op uw gezondheid, bij het uitbrengen van een toost. Iedere 2 maanden wordt in Zeeland het glas geheven bij de netwerkborrel van Santé Zeeland. De Zeeuwse gezondheidsborrel wordt deze ook wel genoemd. Af en toe een borrel drinken is gezond en ook netwerken is gezond. Praten geeft duidelijkheid, samen kom je verder, je leert van nieuwe ideeën en dat is goed voor de mens én voor de bedrijven.

Ook vroeger werden er al borrels in Zeeland gedronken. Dat waren niet de drankjes die tegenwoordig op tafel staan. Ik herinner me dat mijn oma regelmatig een advocaatje nam. Dat is niet om te drinken, maar om langzaam te lepelen, eventueel met slagroom. De lepeltjes waarmee ze dat deed heb ik nog. Zilveren lepeltjes, keurig verpakt in een grijs doosje. Advocaat wordt gemaakt van eieren. In principe van kippeneieren, maar het kan ook van ganzeneieren. Door de kleur van de dooier ziet een advocaatje er geel uit.

Vroeger werd advocaat  gemaakt van eigeel, brandewijn, melk en suiker. Het was een populair drankje dat vooral door vrouwen gelepeld werd. De tijd was vroeger anders: zelfs kinderen kregen een advocaatje, aangelengd met slagroom! Tegenwoordig wordt er af en toe nog advocaat gedronken, maar meestal wordt het verwerkt in nagerechten. De gele kleur is ook anders, feller geel, een beetje van het ei en vooral veel uit de fabriek met behulp van het zogenaamde E-nummer.

Niettemin is een borreltje op z’n tijd, een advocaatje of glaasje rode wijn, gezond. Het wordt tegenwoordig zelfs aanbevolen door hartspecialisten. Dus: à votre santé !

Erna Daalman,

16 juli 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s