Tinten Grijs.

Image

Grijs is een bijzondere kleur en kan veel tinten hebben vanuit een vermenging van zwart en wit. Als je in ogenschouw neemt dat zwart en wit eigenlijk geen kleuren zijn, zou je het vermengen daarvan dan wel een kleur kunnen noemen? In de beeldende kunst worden wit en zwart een combinatie van alle kleuren genoemd: zwart bestaat uit alle kleuren die absorberen en wit bestaat uit alle kleuren die reflecteren.

Grijs komt ook veelvuldig voor in het actuele nieuws over de gezondheidszorg. De vergrijzing van de samenleving baart menig bestuurder grote zorgen. Dit kan immers grote kosten met zich meebrengen.

De website VolgensNederland.nl, een initiatief van de zorgverzekeraar Achméa, zegt dat één maand zorg net zo duur is als één jaar politie. Een jaar zorg kost Nederland 67 miljard euro. Ook het koningshuis wordt in deze berekening genoemd, een actueel gegeven nu Koning Willem Alexander en Koningin Máxima net Zeeland hebben bezocht. De jaarlijkse kosten voor de zorg bedragen dus € 67 miljard, het koningshuis kost ons per jaar € 0,04 miljard. Volgens het CPB, het Centraal Plan Bureau, zullen de komende jaren de zorguitgaven nog verder toenemen. Dit komt mede door de vergrijzing van onze samenleving. Bijna de helft van ons inkomen zal over enige jaren opgaan aan zorgverzekering. In het nieuws staat dat het tijd is om in te grijpen, de politiek en de zorg vinden dat zelf ook.

Het is tijd om in te grijpen, daar ben ik het helemaal mee eens. Terug naar vroeger kunnen we niet. Toen ik een klein meisje was, nog wonend in Zeeland, hoorde ik mijn moeder en buurvrouw praten over een andere, zieke buurvrouw. Die had K. Kanker kwam in die tijd weinig voor, het werd misschien nog niet herkend en het was toen nog dodelijk, er werd amper of niet over gesproken.

Het was ook een andere tijd, veel meer mensen werkten nog op het land, het Zeeuwse land. Na de zomer was het graan rijp en kwamen er combines om het graan te oogsten. De boeren en hun vrouwen waren op het land, zo ook ikzelf en alle vriendjes uit de buurt. Je speelde met het stro en de strobalen, waarvan je complete kastelen kon bouwen. Het rook heerlijk en je kwam thuis met je haar vol kleine stukjes stro en onder het stof. Werken is gezond, werken in de buitenlucht ook, maar met de moderne technologie zit iedereen vaak binnen.

Het eten was vroeger gezonder, nog niet vol met additieven. Het graan werd gemalen en er werd brood van gemaakt. Er zijn in Zeeland nog vele graanmolens actief, als toeristentrekpleister. Maar, je kunt er nog steeds meel kopen. Bijvoorbeeld bij mijn favoriete molen: De Poel in Nisse. Het brood, gemaakt met dat meel, moest je binnen een paar dagen opeten, anders werd het hard en na 3 à 4 dagen kwam er een laagje op van pluizige, blauwe schimmel. Dat brood was gezond!

Tegenwoordig wordt het graan behandeld met schimmelwerende stoffen. Aan het meel worden broodverbeteraars toegevoegd: rijsmiddelen, smaakstoffen en zelfs kleurstoffen. Een vermalen graankorrel is lichtbruin, aan volkorenbrood, donkerbruin, wordt een kleurtje toegevoegd.

Tinten grijs, blauw, lichtbruin of donkerbruin, zijn mooi om naar te kijken, maar niet altijd gezond om te eten. Fabrieksmatig gekleurde voeding is niet gezond. De gezondheidszorg betaalt de rekening.

Erna Daalman,

22 juni 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s