In Memoriam

Afbeelding

Afgelopen donderdag 25 juli 2013,  is de kunstenaar Walter de Maria overleden. Ik ben er even stil van.

Stilte is ook iets dat in zijn werk terugkwam.

In 1984, het jaar dat ik als professioneel beeldend kunstenaar ging werken, exposeerde Walter de Maria in het Boijmans van Beuningen Museum te Rotterdam. De expositie was bijzonder indrukwekkend. In een immens grote ruimte was een vloersculptuur te zien. Roestvrijstalen balken, geometrische vormen, geplaatst in een geordende structuur. Minimalistische kunst, ogenschijnlijk simpel. Enkel metalen balken op de vloer. Als je het genoegen hebt alleen te zijn in een ruimte met een kunstwerk van dit formaat voel je de kracht. Na enige schroom voor die kracht durfde ik zelfs tussen de balken door te lopen.

Kunst heeft alles te maken met gevoel. Kunst doet iets met je, in negatieve of positieve zin. Als kunstenaar is het belangrijk dat je een techniek en thema zoekt die bij je passen. Kunst produceren en het laten zien van dat product is belangrijk. Kunst is ook heel persoonlijk, zowel voor de kunstenaar die het werk maakt, als voor de bezoeker die naar het werk komt kijken.

In deze tijd van recessie is kunst weer een pure luxe geworden. Door de eeuwen heen waren het vaak de rijken die kunst konden aanschaffen. Een Nederlandse uitdrukking laat dit ook zien: “de kunst gaat om brood”. Dit betekent dat een kunstenaar moeizaam zijn brood verdient.

Vroeger was Domburg een kunstenaarsdorp. Er staat geschreven dat Jan Toorop in Domburg zeer gevulde portemonnees zag rondlopen. En op zijn initiatief kwam er een kunstenaarspaviljoen met werk van onder andere hemzelf, zijn dochter Charlie en Piet Mondriaan. Zij werden geïnspireerd door het Zeeuwse licht.

Licht is belangrijk voor iedere kunstenaar, het doet iets met je, misschien heeft het een positief effect op de creativiteit die in de mens aanwezig is.

Dat was ook het geval met het werk van Walter de Maria. Eén van de meest beroemde werken is de Lightning Field, een kunstwerk waarbij en een samenspel  ontstaat tussen de 400 roestvrij stalen palen en de vele bliksemschichten.

Licht is belangrijk voor de kunst.

Het Zeeuwse licht is bijzonder voor kunstenaars door de eeuwen heen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s