Ode aan Redon.

Door omstandigheden is het schilderijtje “Ode aan Redon” tot stand gekomen. Toevalligheden in combinatie met inspiratie.

Gisteren zag ik bij metrohalte Capelse Brug de bloemen langs de kant van de weg die ook in het schilderijtje van Odilon Redon voorkomen. Een suppoost in het Museum Boijmans van Beuningen had ons recentelijk op het schilderijtje geattendeerd. Iedere keer als hij in het museum was, bracht hij even een bezoek aan dit schilderij. Odilon Redon heeft dit in ongeveer 1867 geschilderd, olieverf op paneel. Ik heb de bloemen geplukt en op ongeveer dezelfde wijze gerangschikt als het voorbeeld. Daarna heb ik een foto gemaakt en naar de foto geschilderd. De klaproosblaadjes lagen al dezelfde avond naast het glas.

De roos speelt de laatste tijd wel een behoorlijke rol in mijn leven. Een aantal weken geleden bezocht ik collega’s bij de Kunst- en Atelierroute in Capelle aan den IJssel. Bij een van de prachtigste locaties, het Van Capellenhuis, speelde de achtergrondgitarist Hans Laduc speciaal voor mij een lied … The Rose van Bette Midler. Dat was altijd al één van mijn lievelingsstukken, nu helemaal. Tijdens de muziek heb ik genoten van de mooie werken. Onder andere “De Roos” van Ria van Meijeren, een schilderij in olieverf op doek. De cd met de muziek heb ik gelijk gekocht en ik luister er nu bijna dagelijks naar als ik in de auto zit.

Voor mijn schilderij heb ik inspiratie geput uit het werk van Redon. Voor de stijl en techniek heb ik gebruik gemaakt van mijn ervaring, aanstaand oktober is dit al 30 jaar. Een eigen stijl vind ik belangrijk. Eigenheid in het vervaardigen van tekeningen en schilderijen maakt een werk uniek. En … unieke schilderijen maken de kans om met de jaren in waarde toe te nemen, wat een voordeel is voor de kunstenaar en de klant.

Advertisements

2 thoughts on “Ode aan Redon.

 1. Ha Erna, mooi hoor! Warme kleuren. Bij het doorlezen van je blogs kwam ik erachter dat je nog een belangrijke roos vergeten te noemen bent die van invloed is geweest op je werk: Arend Roos.

  groetjes,

  Mariëlla

  1. Mariëlla, dat klopt, je hebt gelijk. Nu ik toch alle rozen aan het benoemen was: hij is de roos die mij geïntroduceerd heeft in de Wereld van WordPress. Dank zij hem kan ik af en toe een column schrijven over mijn werk, actuele zaken of juist terugkijken in de tijd.
   Groetjes,
   Erna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s