Pasteltekening

 Marktplaats 1 Erna Daalman pastel 20x25cm 190814

De knobbelzwaan is één van de watervogels die regelmatig, op statige wijze, overvliegt. De pasteltekening is een origineel vervaardigd werk, dat ingelijst wordt afgeleverd. Rotterdam is de plaats waar het atelier gevestigd is. Daar worden ook de workshops gehouden, waarbij u zelf een knobbelzwaan kunt tekenen.

Sinds vandaag staat deze tekst op Marktplaats. Met de foto erbij. Je moet immers kunnen zien wat je koopt. 

Het beroep beeldend kunstenaar is een complex beroep. Er zijn veel facetten die aan bod komen. De advertentie op Marktplaats heb ik vandaag geplaatst, omdat ik met de check-up op internet via Google, de volgende melding tegenkwam: Verkoper  Erna Daalman – Marktplaats. Ik heb enkele maanden geleden een account aangemaakt om fietsen te verkopen, want de schuur werd te vol. De fietsen waren diezelfde dag nog weg en de advertentie ook. Het account bleek nog te bestaan. Maar een verkoper die niets te verhandelen heeft … Alle beeldend kunstenaars hebben wat te verhandelen. Hier komen die vele facetten om de hoek kijken. De kunstenaar bedenkt wat. Hij of zij gaat aan het werk, allereerst om te kijken of zijn idee, het beeld wat hij in zijn hoofd heeft, ook uitvoerbaar is. Je kunt namelijk wel een bepaald beeld in je hoofd hebben, maar als dat niet maakbaar is, is er geen product. Het woord product klinkt heel erg zakelijk. Natuurlijk is een deel van het beroep ook zakelijk, maar het grootste deel is idealistisch: een bepaald beeld willen creëren, een boodschap over willen brengen of symboliek willen laten zien.

Kortom: de kunstenaar wil veel!

Dat is altijd al zo geweest. Zelfs in de pre-historie waren er kunstenaars. Die werden vaak aangewezen door het stamhoofd. Nu, zoveel jaar later, zijn die werken nog te bewonderen in Zuid-Frankrijk of Spanje. Het is ook één van de leuke facetten van dit beroep: je maakt een product en het is mogelijk dat dit product nog honderden jaren bestaat. Zelfs nog waarde kan hebben lang nadat de kunstenaar dood is … Ik vind het bijzonder fascinerend dat Vincent van Gogh, één van de meest boeiende kunstenaars ter wereld, bij leven geen, of één, werk verkocht heeft en dat één werk nu miljoenen waard is.

Zijn werk staat niet op Marktplaats, tenminste, niet het origineel. De pasteltekening van de knobbelzwaan wel, het origineel. En waarom? Omdat de kunstenaar iets te verhandelen heeft. Hij moet ook leven, werken, de huur betalen én nieuw materiaal kopen om nieuwe ideeën vorm te geven.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s