Overwinteren in Zuid-Frankrijk en Zeeland

Atalanta

Het is 21 oktober 2014, we hebben nog een maand voordat de winter begint. In deze maand maken we ons klaar voor een tijd van rust. Hoe lang deze rust duurt is voor iedereen verschillend. Iedereen? Dan denk ik aan de mens, het dier en de boom.
De mens draaft tegenwoordig maar door, met het “gemak” van elektriciteit hebben we geen “last” meer van de seizoenen. In de winter maken we onze leefwereld warm en in de zomer zorgen de airco en koelkast-diepvriescombinatie ervoor dat we op één niveau verder kunnen leven. Ons leven wordt grotendeels bepaald door onze afhankelijkheid van materiële zaken, dus: geld.
De vlinder, met name de Atalanta, neemt wel zijn rust. Voor de winter begint trekt hij naar Zuid-Frankrijk. Tijdens zijn overwintering, slaapt hij en eet hij wat fruit, rottend fruit wel te verstaan. En als het een heel mooie dag is, vliegt hij een rondje. Gelukkig was hij ook even in de tuin van het atelier. Zittend op de vlinderstruik, hoe symbolisch, heb ik van hem een prachtige foto gemaakt. Heel inspirerend, zo blijkt ook uit het schilderij Atalanta. Het is een schilderij uit de serie “Vierkant” en de kleur violet symboliseert de vlinderstruik. In de psychologie staat de kleur violet voor wedergeboorte.

Ook bomen nemen rust, dat is overduidelijk in Nederland. Het wordt herfst, de bladeren kleuren van groen naar geel, oranje en rood. In de winter zijn de meeste bladeren van de boom gewaaid en breekt er voor de boom een rustpauze aan van ongeveer 4 maanden. In de ateliertuin staat sinds een paar jaar een citroenboompje, inmiddels 20 centimeter groot. Het is eigenlijk een boom die thuishoort in een subtropisch klimaat, maar hij heeft inmiddels al 2 winters overleefd.
Dit geeft mij de moed om een andere subtropische boom te kweken. Een hele bijzondere boom: de Annona Muricata. De bladeren en vruchten van deze boom zijn multifunctioneel. Ze worden al vele jaren verwerkt in gerechten en thee en hebben speciale eigenschappen. Natuurlijk is dit uitgebreid na te lezen op verschillende websites. Ook de Atalanta houdt van het (rottende) vruchtvlees van de Annona-boom.
Natuurlijk ligt voor mij de basis van deze ontdekking weer in Zeeland. Enige jaren geleden kwam de werking van deze boom in beeld tijdens ernstige familieomstandigheden. Gelukkig hebben wij, in de familie, een “open mind” voor nieuwe bevindingen. Overigens zijn deze niet zo nieuw, want de heer Oviedo heeft hierover al geschreven in 1526. Ook ik wil mijn bevindingen graag delen met iedereen die daar behoefte aan heeft.

In Zeeland, waar de familieomstandigheden gelukkig betere perspectieven hebben, onder andere dankzij de Annona Muricata, kijken we uit naar een overwintering met rust.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s